Το τυρί Canastra είναι ένα παραδοσιακό τυρί από την πολιτεία Minas Gerais της Βραζιλίας. Παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα και έχει σταθερή υφή και ελαφρώς αλμυρή, καρυδάτη γεύση. Για να φτιάξετε το τυρί Canastra στο σπίτι, θα χρειαστείτε τα ακόλουθα υλικά και εξοπλισμό:
Συστατικά: 1:
4 λίτρα (1 γαλόνι) πλήρες αγελαδινό γάλα.
1/4 κουταλάκι του γλυκού μεσοφιλική καλλιέργεια εκκινητή
1/4 κουταλάκι του γλυκού ζωική πυτιά (ή χορτοφαγική πυτιά)
Μη ιωδιούχο αλάτι
Εξοπλισμός:
Μεγάλη κατσαρόλα
Θερμόμετρο
Κουτάλα
Πανί τυριού ή μουσελίνα βουτύρου
Σουρωτήρι
Καλούπι τυριού ή μικρό, στρογγυλό δοχείο
Οδηγίες:
Ζεσταίνετε το γάλα σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά μέχρι να φτάσει τους 32°C (90°F).
Προσθέστε την καλλιέργεια εκκίνησης και ανακατέψτε την καλά.
Προσθέστε την πυτιά και ανακατέψτε την καλά.
Αφαιρέστε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σκεπάστε την. Αφήστε το μείγμα να παραμείνει ανενόχλητο για 1 ώρα.
Μετά από 1 ώρα, το μείγμα θα πρέπει να έχει σχηματίσει ένα στερεό τυρόπηγμα. Εάν δεν έχει σχηματιστεί, αφήστε το να παραμείνει για άλλα 30 λεπτά.
Κόψτε το τυρόπηγμα σε μικρούς κύβους με ένα κοφτερό μαχαίρι.
Ζεσταίνετε το τυρόπηγμα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι η θερμοκρασία να φτάσει τους 38°C (100°F).
Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήστε το τυρόπηγμα να παραμείνει για 10 λεπτά.
Στραγγίξτε το τυρόπηγμα ρίχνοντάς το σε ένα σουρωτήρι στρωμένο με τυρομάντιλο ή βουτυρόσκονη.
Δέστε τις άκρες του τυρομάντηλου μεταξύ τους για να σχηματίσουν μια σακούλα και κρεμάστε την πάνω από ένα νεροχύτη ή μια κατσαρόλα για να στραγγίξει για 2 ώρες.
Αφαιρέστε το τυρί από το τυρομάντιλο και τοποθετήστε το σε μια φόρμα τυριού ή σε ένα μικρό, στρογγυλό δοχείο. Πιέστε ελαφρά το τυρί με ένα βάρος (π.χ. μια μικρή κονσέρβα) για να απομακρύνετε τον τυρόγαλα που έχει απομείνει.
Πασπαλίστε ελαφρά το τυρί με αλάτι χωρίς ιώδιο.
Αφήστε το τυρί να παραμείνει στη φόρμα ή στο δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου για 24 ώρες.
Μετά από 24 ώρες, μεταφέρετε το τυρί στο ψυγείο και αφήστε το να ωριμάσει για τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν το σερβίρετε.
Σημείωση: Η διαδικασία παλαίωσης ποικίλλει ανάλογα με την υγρασία και τη θερμοκρασία του ψυγείου σας. Το τυρί είναι έτοιμο να καταναλωθεί όταν έχει σταθερή, ξηρή υφή και ελαφρώς καρυδάτη γεύση.
0 Comments