Το Culatello είναι ένα είδος ιταλικού αλλαντικού που παρασκευάζεται από το πίσω πόδι του χοίρου. Είναι παρόμοιο με το προσούτο, αλλά παρασκευάζεται από διαφορετικό μέρος του χοίρου και έχει ελαφρώς διαφορετική γεύση και υφή.
Για να φτιάξετε το culatello, θα χρειαστείτε: 1:
Ένα οπίσθιο πόδι χοίρου, κομμένο και χωρίς κόκαλα
Αλάτι
Μαύρο πιπέρι
Σκόρδο
Κόκκινο κρασί
Ακολουθεί μια βασική συνταγή για την παρασκευή του culatello:
Ξεκινήστε κόβοντας το περιττό λίπος από το πίσω πόδι του χοίρου και ξεκοκαλίζοντας το.
Στη συνέχεια, αλατοπιπερώνετε το κρέας με αλάτι, μαύρο πιπέρι και ψιλοκομμένο σκόρδο. Τρίψτε καλά το κρέας με τα καρυκεύματα.
Τυλίξτε το κρέας σε ένα καθαρό πανί από τυρομάντιλο ή μουσελίνα και δέστε το καλά με σπάγκο χασάπη.
Τοποθετήστε το τυλιγμένο κρέας σε ένα δοχείο ή μπολ και καλύψτε το με κόκκινο κρασί. Αφήστε το να μαριναριστεί στο κρασί για τουλάχιστον 24 ώρες.
Αφού μαριναριστεί το κρέας, αφαιρέστε το από το κρασί και στεγνώστε το με ένα καθαρό πανί.
Κρεμάστε το τυλιγμένο κρέας σε δροσερό, ξηρό μέρος με καλή κυκλοφορία του αέρα για τουλάχιστον 3 μήνες για να ωριμάσει. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου, το κρέας θα χάσει την υγρασία του και θα αναπτύξει μια χαρακτηριστική γεύση και υφή.
Μόλις το culatello ωριμάσει, είναι έτοιμο να κοπεί σε φέτες και να σερβιριστεί. Απολαύστε το!
Λάβετε υπόψη ότι η παρασκευή του culatello απαιτεί πολύ χρόνο και υπομονή, καθώς η διαδικασία ωρίμανσης μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες. Ωστόσο, το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα νόστιμο, γευστικό παστό κρέας που αξίζει τον κόπο.
0 Comments