Τα κύτταρα δεν έχουν την ικανότητα να έχουν μνήμες ή νοητικές καταστάσεις με τον τρόπο που έχουν οι άνθρωποι και τα ζώα. Ωστόσο, τα κύτταρα έχουν την ικανότητα να θυμούνται ορισμένα πράγματα και να ανταποκρίνονται διαφορετικά σε διαφορετικά ερεθίσματα με βάση τις προηγούμενες εμπειρίες τους. Αυτό ονομάζεται κυτταρική μνήμη.
Ένα παράδειγμα κυτταρικής μνήμης είναι ο τρόπος με τον οποίο τα κύτταρα μπορούν να θυμούνται προηγούμενες λοιμώξεις και να αντιδρούν πιο γρήγορα σε παρόμοιες λοιμώξεις στο μέλλον. Αυτό είναι γνωστό ως επίκτητη ανοσία. Όταν ένα άτομο μολύνεται από έναν ιό ή βακτήριο, το ανοσοποιητικό του σύστημα παράγει αντισώματα που μπορούν να αναγνωρίσουν και να εξουδετερώσουν το παθογόνο. Αυτά τα αντισώματα παραμένουν στο σώμα μετά την απομάκρυνση της λοίμωξης και μπορούν να παρέχουν προστασία από μελλοντικές λοιμώξεις με το ίδιο παθογόνο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι που έχουν περάσει ανεμοβλογιά έχουν συνήθως ανοσία στον ιό για το υπόλοιπο της ζωής τους.
Ένα άλλο παράδειγμα κυτταρικής μνήμης είναι ο τρόπος με τον οποίο τα κύτταρα μπορούν να θυμούνται την αναπτυξιακή τους μοίρα και να διατηρούν τις εξειδικευμένες λειτουργίες τους με την πάροδο του χρόνου. Για παράδειγμα, όταν ένα κύτταρο γίνει μυϊκό κύτταρο, θα συνεχίσει να λειτουργεί ως μυϊκό κύτταρο καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του ατόμου. Αυτό συμβαίνει επειδή τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για την ανάπτυξη και τη λειτουργία των μυϊκών κυττάρων ενεργοποιούνται στα μυϊκά κύτταρα και παραμένουν ενεργά με την πάροδο του χρόνου.
Συνοψίζοντας, ενώ τα κύτταρα δεν έχουν την ικανότητα να έχουν νοητικές καταστάσεις ή να ανακαλέσουν προηγούμενες εμπειρίες με τον τρόπο που το κάνουν οι άνθρωποι και τα ζώα, έχουν την ικανότητα να θυμούνται ορισμένα πράγματα και να ανταποκρίνονται διαφορετικά σε διαφορετικά ερεθίσματα με βάση τις προηγούμενες εμπειρίες τους. Αυτό είναι γνωστό ως κυτταρική μνήμη.
Στο προηγουμενο αρθρο μιλησαμε για ΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ .Πως να φτιαξω Βελγικο Limburger.
Ισως σε ενδιαφερει και αυτη η κατηγορια ΦΤΙΑΧΝΩ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ
0 Comments