Συστατικά:
1 κιλό χοιρινό μάγουλο ή χοιρομέρι
2 κουταλιές της σούπας αλάτι
1 κουταλιά της σούπας φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε σκόνη
1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη κρεμμυδιού
1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη
1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο θυμάρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένος σπόρος μάραθου
Οδηγίες:
Ξεπλύνετε το χοιρινό μάγουλο ή το χοιρινό χοιρομέρι και στεγνώστε το με χαρτί κουζίνας.
Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε μαζί το αλάτι, το μαύρο πιπέρι, τη ζάχαρη, τη σκόνη σκόρδου, τη σκόνη κρεμμυδιού, την πάπρικα, τη ρίγανη, το θυμάρι και τον σπόρο μάραθου.
Τρίψτε το μείγμα καρυκευμάτων σε όλο το χοιρινό μάγουλο ή το χοιρινό σαγόνι, φροντίζοντας να το καλύψετε ομοιόμορφα.
Τοποθετήστε το χοιρινό σε μια μεγάλη, επανασφραγιζόμενη πλαστική σακούλα και βάλτε το στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ημέρες, γυρίζοντας τη σακούλα μια φορά την ημέρα για να ανακατανέμεται το καρύκευμα.
Μετά από 3 ημέρες, αφαιρέστε το χοιρινό από τη σακούλα και κρεμάστε το σε δροσερό, ξηρό μέρος για να στεγνώσει για τουλάχιστον 2 εβδομάδες. Το καλύτερο μέρος για να κρεμάσετε το χοιρινό κρέας είναι ένα κελάρι ή υπόγειο, όπου η θερμοκρασία είναι περίπου 55-65°F και η υγρασία χαμηλή.
Μετά από 2 εβδομάδες, το guanciale θα πρέπει να έχει ωριμάσει πλήρως και να είναι έτοιμο για κατανάλωση. Κόψτε το σε λεπτές φέτες και χρησιμοποιήστε το σε πιάτα ζυμαρικών, πίτσες ή ως επικάλυψη για σαλάτες ή σάντουιτς. Απολαύστε το!
Σημείωση: Ο χρόνος ξήρανσης του guanciale μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την υγρασία και τη θερμοκρασία του περιβάλλοντός σας. Μπορεί να χρειαστεί περισσότερο ή λιγότερο από 2 εβδομάδες για να ωριμάσει πλήρως. Μπορείτε να ελέγξετε αν το guanciale είναι έτοιμο κόβοντας ένα μικρό κομμάτι και τηγανίζοντάς το σε ένα τηγάνι. Αν έχει ωριμάσει πλήρως, θα είναι σταθερό και δεν θα απελευθερώνει υγρά όταν μαγειρεύεται.
0 Comments