Πως να φτιαξω Ιταλικη Pancetta

 


Η πανσέτα είναι ένα είδος ιταλικού παστουρμά που παρασκευάζεται από χοιρινή κοιλιά, η οποία καρυκεύεται με αλάτι, μαύρο πιπέρι και διάφορα βότανα και μπαχαρικά, στη συνέχεια τυλίγεται σε ρολό και αφήνεται να στεγνώσει για αρκετές εβδομάδες. Για να φτιάξετε πανσέτα στο σπίτι, θα χρειαστείτε τα ακόλουθα υλικά:

Συστατικά: 1:

1 κιλό χοιρινή κοιλιά

2 κουταλιές της σούπας αλάτι

1 κουταλιά της σούπας φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη

1 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε σκόνη

1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη κρεμμυδιού

1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα

1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη

1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο θυμάρι

1/2 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένος σπόρος μάραθου

Οδηγίες:

Ξεπλύνετε τη χοιρινή κοιλιά και στεγνώστε με χαρτί κουζίνας.

Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε μαζί το αλάτι, το μαύρο πιπέρι, τη ζάχαρη, τη σκόνη σκόρδου, τη σκόνη κρεμμυδιού, την πάπρικα, τη ρίγανη, το θυμάρι και τον σπόρο μάραθου.

Τρίψτε το μείγμα καρυκευμάτων σε όλη την επιφάνεια της χοιρινής κοιλιάς, φροντίζοντας να την καλύψετε ομοιόμορφα.

Τυλίξτε τη χοιρινή κοιλιά σε σφιχτό κύλινδρο και δέστε την με σπάγκο χασάπη ανά 1 ίντσα για να κρατήσει το σχήμα της.

Τοποθετήστε τη χοιρινή κοιλιά σε μια μεγάλη, επανασφραγιζόμενη πλαστική σακούλα και βάλτε τη στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ημέρες, γυρίζοντας τη σακούλα μια φορά την ημέρα για να αναδιανέμεται το καρύκευμα.

Μετά από 3 ημέρες, αφαιρέστε τη χοιρινή κοιλιά από τη σακούλα και κρεμάστε την σε δροσερό, ξηρό μέρος για να στεγνώσει για τουλάχιστον 2 εβδομάδες. Το καλύτερο μέρος για να κρεμάσετε τη χοιρινή κοιλιά είναι ένα κελάρι ή υπόγειο, όπου η θερμοκρασία είναι περίπου 55-65°F και η υγρασία χαμηλή.

Μετά από 2 εβδομάδες, η πανσέτα θα πρέπει να έχει ωριμάσει πλήρως και να είναι έτοιμη για κατανάλωση. Κόψτε την σε λεπτές φέτες και χρησιμοποιήστε την σε πιάτα ζυμαρικών, πίτσες ή ως επικάλυψη για σαλάτες ή σάντουιτς. Καλή όρεξη!

Σημείωση: Ο χρόνος ξήρανσης της πανσέτας μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την υγρασία και τη θερμοκρασία του περιβάλλοντός σας. Μπορεί να χρειαστεί περισσότερο ή λιγότερο από 2 εβδομάδες για να ωριμάσει πλήρως. Μπορείτε να ελέγξετε αν η πανσέτα είναι έτοιμη κόβοντας ένα μικρό κομμάτι και τηγανίζοντάς το σε ένα τηγάνι. Αν έχει ωριμάσει πλήρως, θα είναι σταθερή και δεν θα απελευθερώνει υγρά όταν μαγειρεύεται.

Post a Comment

0 Comments