Το Sambal terasi είναι ένα πικάντικο και γευστικό καρύκευμα που χρησιμοποιείται συχνά στην ινδονησιακή και μαλαισιανή κουζίνα. Φτιάχνεται με ζυμωμένη πάστα γαρίδας (terasi), πιπεριές τσίλι και διάφορα άλλα συστατικά. Ακολουθεί μια συνταγή για το πώς να φτιάξετε sambal terasi στο σπίτι:
Συστατικά:
4 κόκκινες πιπεριές τσίλι, ξεσποριασμένες και ψιλοκομμένες.
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 κουταλιές της σούπας πάστα γαρίδας που έχει υποστεί ζύμωση (terasi)
2 κουταλιές της σούπας φοινικοζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας χυμό λάιμ
1 κουταλιά της σούπας πάστα ταμαρίντ
2 κουταλιές της σούπας νερό
Αλάτι, ανάλογα με τη γεύση
Οδηγίες:
Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε τις πιπεριές τσίλι, το σκόρδο, την πάστα γαρίδας, τη φοινικοζάχαρη, το χυμό λάιμ και την πάστα ταμαρίντ.
Ζεσταίνετε ένα μικρό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το μείγμα στο τηγάνι και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι το μείγμα να αρωματιστεί, περίπου 2-3 λεπτά.
Προσθέστε το νερό στο τηγάνι και ανακατέψτε για να αναμειχθούν. Φέρτε το μείγμα σε βρασμό, στη συνέχεια μειώστε τη φωτιά σε χαμηλή και σιγοβράστε για 5 λεπτά.
Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήστε το sambal να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
Μεταφέρετε το sambal σε βάζο ή δοχείο και φυλάξτε το στο ψυγείο μέχρι να το χρησιμοποιήσετε. Απολαύστε το!
Στο προηγουμενο αρθρο μιλησαμε για ΣΟΥΠΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ . Bak kut teh Μαλαισια.
Ισως σε ενδιαφερει και αυτη η κατηγορια ΦΤΙΑΧΝΩ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ
0 Comments