Ezogelin çorbası
Το Ezogelin çorbası, ένα εξαιρετικό παράδειγμα της τουρκικής τοπικής κουζίνας, είναι μια πλούσια σούπα με άρωμα μέντας που παρασκευάζεται με κόκκινες φακές, πλιγούρι, πάστα πιπεριού και διάφορα τουρκικά μπαχαρικά. Η προέλευση αυτού του κλασικού τουρκικού χειμωνιάτικου πιάτου αποδίδεται σε μια δυστυχισμένη παντρεμένη γυναίκα ονόματι Ezo που ζούσε στο χωριό Dokuzyol κοντά στο Gaziantep στις αρχές του 20ου αιώνα.
Πιστεύεται ότι η Ezo συνήθιζε να φτιάχνει αυτή τη σούπα που ζεσταίνει την ψυχή σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να κερδίσει την ψυχρή καρδιά της πεθεράς της. Η ιστορία της Ezo απεικονίστηκε συχνά σε ταινίες και θρηνήθηκε σε λαϊκά τραγούδια, και το όνομά της εξακολουθεί να ζει σε αυτό το γευστικό πιάτο.
Σήμερα, εκτός από το να σερβίρεται ως ζεστό ορεκτικό ή ακόμη και ως πρωινό γεύμα, το Ezogelin çorbası παρασκευάζεται παραδοσιακά ως φαγητό ψυχής για τις νεαρές μέλλουσες νύφες, προκειμένου να τις στηρίξει για το γαμήλιο ταξίδι που βρίσκεται μπροστά τους.
Ακολουθούν η συνταγή και οι οδηγίες για την παρασκευή του Ezogelin çorbası:
Συστατικά:
1 φλιτζάνι κόκκινες φακές
1/4 φλιτζανιού ψιλό πλιγούρι
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
2 ώριμες ντομάτες, κομμένες σε κύβους
4 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κύμινο
1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
1/2 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη μέντα
Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
Φρέσκες φέτες λεμονιού για το σερβίρισμα
Φρέσκο μαϊντανό για γαρνίρισμα
Οδηγίες χρήσης: Χρησιμοποιήστε το φαγητό σας για να το σερβίρετε:
Ξεπλύνετε τις κόκκινες φακές κάτω από κρύο νερό και αφήστε τις στην άκρη.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρετε μέχρι να γίνει διάφανο.
Προσθέστε το ψιλοκομμένο σκόρδο στην κατσαρόλα και σοτάρετε για άλλο ένα λεπτό μέχρι να αρωματιστεί.
Ανακατέψτε τον πελτέ ντομάτας, το αλεσμένο κύμινο και την πάπρικα. Μαγειρέψτε για μερικά λεπτά για να ενωθούν οι γεύσεις.
Προσθέστε τις ντομάτες σε κύβους και μαγειρέψτε για λίγα λεπτά μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν.
Προσθέστε τις κόκκινες φακές και το πλιγούρι στην κατσαρόλα και ανακατέψτε καλά για να καλυφθούν με το μείγμα ντομάτας.
Ρίξτε το ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου και αλατοπιπερώστε ανάλογα με τη γεύση. Ανακατέψτε για να ενωθούν όλα τα υλικά.
Φέρνετε τη σούπα σε βρασμό και στη συνέχεια μειώνετε τη φωτιά σε χαμηλή θερμοκρασία. Σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε τη σούπα να σιγοβράσει για περίπου 25-30 λεπτά μέχρι οι φακές και το πλιγούρι να μαγειρευτούν πλήρως και να μαλακώσουν.
Εν τω μεταξύ, σε ένα μικρό τηγάνι, ζεσταίνετε τον αποξηραμένο δυόσμο σε χαμηλή φωτιά μέχρι να αρωματιστεί. Αυτό το βήμα βοηθά στην ενίσχυση του αρώματος της σούπας.
Μόλις η σούπα είναι έτοιμη, αφαιρέστε την από τη φωτιά και χρησιμοποιήστε ένα μπλέντερ βύθισης ή ένα κανονικό μπλέντερ για να την πολτοποιήσετε μέχρι να γίνει λεία. Αν χρησιμοποιήσετε κανονικό μπλέντερ, αφήστε τη σούπα να κρυώσει ελαφρώς πριν την αναμίξετε.
Επιστρέψτε τη σούπα στην κατσαρόλα και προσαρμόστε τα καρυκεύματα αν χρειάζεται.
Για να σερβίρετε, αδειάστε το Ezogelin çorbası σε μπολ. Γαρνίρετε με λίγο αποξηραμένο δυόσμο και φρέσκο μαϊντανό. Σερβίρετε ζεστά με φέτες λεμονιού στο πλάι για να στύψετε τη σούπα.
Απολαύστε το σπιτικό σας Ezogelin çorbası!
Στο προηγουμενο αρθρο μιλησαμε για Πως επισκευάζω παλιά, σκουριασμένα σίδερα σε οικοδομές ; Τι υλικά χρειάζομαι και ποια εργαλεία;.
Ισως σε ενδιαφερει και αυτη η κατηγορια ΦΤΙΑΧΝΩ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ
0 Comments